4 technische SEO tips voor ongekend organisch succes!

4 Technische SEO Tips om jouw website hoger te krijgen in Google. Tegenwoordig is  Technische SEO niet meer weg te denken uit een goede SEO strategie. Helaas is dit voor sommige nog een vrij lastig onderwerp binnen de wereld van online marketing. Om jouw op weg te helpen op het gebied van Technische SEO, heeft SEO vrienden 4 tips op een rijtje gezet voor ongekend organisch succes!

1. Het belang van een goede SEO Techniek

Hierboven zie je wat Shachar Radin Shomrat, CMO van Deepcrawl, gezegd heeft over het belang van technische SEO in haar presentatie voor The MarTech Conference. Dit geeft goed aan hoe belangrijk een goede technische basis van je website is voor je zoekmachine optimalisatie.

Als websites niet genoeg tijd stoppen in hun technische seo, dan zal dit negatieve gevolgen hebben voor onder andere hun websitesnelheid, indexering en nog veel meer. Dus, hoe zorg je ervoor dat jouw website op het gebied van technische SEO helemaal klaar is voor 2022?

Om die vraag te beantwoorden hebben we 4 handige technische SEO tips voor je op een rijtje gezet. Daar gaan we!

2. Technische SEO tip 1: Optimaliseer je site structuur

Natuurlijk is  het zo dat ieder website en webpagina anders is, maar de meeste SEO specialisten zijn het er toch echt over eens dat dat de structuur van je website erg belangrijk is. De eerste van de vier technische SEO tips is dus om je website zo te structureren dat je een logische volgorde en hiërarchie creëert van je pagina’s. Dit helpt gebruikers en crawlers om gemakkelijk door je website te navigeren.

Een goede Breadcrumb navigatie kan hier ook erg goed in ondersteunen.

3. Technische SEO tip 2: Zorg ervoor dat al je pagina’s gecrawld worden

Om hoog te ranken in Google, is het belangrijk dat Google wel jouw website en pagina’s mag crawlen. Logisch natuurlijk, maar het komt nog steeds vaak voor dat websites op dit vlak niet goed zijn ingesteld. Hierdoor kan het gebeuren dat sommige pagina’s nooit geïndexeerd worden en dus ook niet naar voren komen in de resultatenpagina’s (SERP’s).

De tweede van de vier Technische SEO tips is dus: Zorg ervoor dat alle pagina’s die geïndexeerd moeten worden een 200 http status code hebben. Dit kan je het beste regelen via Google Search Console. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw robots.txt bestand weer een keer goed onder de loep neemt. Bijvoorbeeld nu even snel 😉. Zorg ervoor dat je robots.txt bestand niet onverwachts pagina’s blokkeert die jij toch geïndexeerd wilt hebben.

Zie afbeelding 1. maar eens. Als wij dat laatste zinnetje hadden laten staan, dan was jij nooit op deze pagina terecht gekomen. Gelukkig was dit alleen even als demonstratie gedaan en hebben we hem daarna weer snel verwijderd. Nou, op naar de tip 3!

Voorbeeld robots txt bestand SEO vrienden
Afbeelding 1. Voorbeeld robots txt bestand SEO vrienden

4. Technische SEO tip 3: Controleer of je pagina’s indexering toestaan

Dat je pagina’s gecrawld kunnen worden, betekend niet gelijk dat ze ook goed geïndexeerd kunnen worden. Het kan gebeuren dat sommige pagina’s een robots meta tag hebben, als deze op No-Index is ingesteld, dan zal de pagina nooit geïndexeerd worden door Google of één van de andere zoekmachines.

Voor meer informatie over de robots meta tag moet je even op het linkje klikken. Op deze pagina legt Google Search Central heel gedetailleerd uit: Hoe je de robots meta tag moet gebruiken, hoe je de indexering valideert en hoe je deze tag het beste kunt gebruiken in combinatie met het robots.txt bestand. Onze derde van de vier SEO tips is om dus even goed aan de slag te gaan met je robots meta tags.

5. Technische SEO tip 4: Verbeter de gebruikerservaring van je pagina’s

Als de gebruikerservaring van een webpagina niet goed is, dan zal deze gewoon minder goed converteren. Dit is voor de meeste bekend. Onze laatste van de vier SEO tips is dus: Zorg er voor dat de pagina een snelle laadtijd heeft, logisch gestructureerd is qua content, de afbeeldingen goede ALT-teksten hebben en de tekst lekker makkelijk te lezen is.

Google en de andere zoekmachines zorgen er namelijk voor dat pagina’s met een goede gebruikerservaring hoger scoren in de rankings. Zij willen tenslotte het beste voor hun gebruikers. Hierover heeft Shachar Radin Shomrat, CMO van Deepcrawl, het volgende gezegd:

6. SEO Techniek in de wereld van morgen

We kunnen dus wel concluderen dat aandacht besteden aan de technische SEO van je website erg belangrijk is voor jouw organische succes. Toch kan het in de praktijk nog wel eens lastig zijn om collega’s en leidinggevenden dit te laten inzien.

Shachar moedigt marketeers wereldwijd aan om het belang van goede technische SEO over te brengen naar hun teams en leidinggevenden. Ze geeft aan dat dit kan door duidelijke doelen te stellen en door te laten zien hoe de technische SEO inspanningen deze tegemoet komen. Ook raadt ze aan om collega’s en leidinggevenden te voorzien van studies en andere educatieve middelen. Dit met als doel om de volledige impact van technische SEO op organische resultaten te laten zien.

4 Reacties

 1. 16 augustus 2022 at 12:50

  Nice, goede tips! Ik denk dat de laadsnelheid van je website tegenwoordig misschien wel de belangrijkste factor is voor goed technische SEO. Het heeft natuurlijk impact op zowel de gebruikservaring als de crawlability van je website.

  • 17 augustus 2022 at 09:26

   Dag Jamil, bedankt voor je reactie en aanvulling op de blog. We zijn het helemaal met je eens dat de laadsnelheid van een website erg belangrijk is voor het technisch aspect van SEO.

   SEO vrienden

 2. 22 september 2022 at 16:42

  Eindelijk een keer tips waar je wat aan hebt! Gebruikers ervaring wordt onderschat & n.a.v. dit artikel zal ik meer tijd stoppen in technische SEO.

  • 23 september 2022 at 09:22

   Dag Daniel, bedankt voor je positieve reactie op onze blog over technische SEO. Gebruikerservaring wordt inderdaad nog vaak onderschat als technische aspect. Een voorbeeld is het hiërarchisch structureren van de pagina’s. Dit draagt niet alleen direct bij aan de gebruikerservaring, maar zorgt er ook voor dat Google de pagina’s beter indexeert.

   Succes met het optimaliseren van je SEO techniek!

   SEO vrienden

Laat een reactie achter