HTML

Op ons online marketing blog vind je interessante artikelen over online marketing, of ga terug naar ons online marketing woordenboek.

Heb je nog vragen over HTML, neem dan gerust contact met ons op.

Wil je meer weten over online marketing om je website beter vindbaar te maken? Wij adviseren en helpen je graag bij SEO zoekmachine optimalisatie en SEA zoekmachine adverteren.

SEO vrienden Online Marketing Woordenboek - Het Kenniscentrum - Hoofd afbeelding

HTML staat voor HyperText Markup Language. Dit is een codering om aan te geven welke opmaak de browser voor een pagina moet gebruiken. Met HTML wordt over het algemeen de tekstuele inhoud van een pagina opgemaakt. De opmaak wordt niet et HTML gedaan, hier wordt CSS voor gebruikt.

Wat is HTML?

HTML is de standaard code waarin onder andere tekstuele onderdelen van een website opgebouwd worden. Alle tekst die je op het internet leest, is opgemaakt in HTML. Een website bestaat meestal uit HTML, CSS en Javascript. Dit zijn 3 populaire front-end opmaakvormen. HTML is de manier waarop tekst getoond wordt, CSS is de opmaak van de pagina (kleuren, vormgeving, etc.). Javascript wordt gebruikt om ‘levende’ elementen toe te voegen aan een pagina. Met behulp van Javascript wordt bijvoorbeeld een pop-up geopend.

Hoe is HTML opgebouwd?

Oké, alle tekst die je leest is dus opgebouwd in HTML, maar hoe zie dat er dan uit? Wanneer je een pagina opmaakt, bijvoorbeeld in WordPress, zie je vaak precies wat je schrijft. Je ziet een visuele weergave van datgene dat je schrijft. Het is echter ook mogelijk om een tekstuele weergave te tonen, ook wel de HTML. Hierin zie je codes, zoals <p>, <div>, <h1>, etc.

Een grote titel is vaak opgemaakt met <h1>, <h2> en <h3>. Vervolgens wordt het afgesloten met een /. De titel van deze pagina is bijvoorbeeld als volgt opgemaakt:

<h1>HTML</h1>

Een alinea is opgebouwd binnen een p-code, zoals:

<p>dit is een voorbeeldalinea</p>

Als online marketeer kan het handig zijn om basiskennis te hebben van HTML, CSS en Javascript. Wanneer het écht technisch wordt, kan een programmeur uitkomst bieden. Op de website van w3schools.com kun je zelf leren hoe HTML opgebouwd wordt.