Broken link

Op ons online marketing blog vind je interessante artikelen over online marketing, of ga terug naar ons online marketing woordenboek.

Heb je nog vragen over Broken link, neem dan gerust contact met ons op.

Wil je meer weten over online marketing om je website beter vindbaar te maken? Wij adviseren en helpen je graag bij SEO zoekmachine optimalisatie en SEA zoekmachine adverteren.

SEO vrienden Online Marketing Woordenboek - Het Kenniscentrum - Hoofd afbeelding

Een broken link is een link die naar een pagina of website leidt die niet meer bestaat. In de regel wordt er dan een 404-foutmelding vertoond.

Broken link betekenis

Broken links (ook wel dead links of dode links genoemd) geven een foutmelding in de vorm van ‘error 404’. Wanneer je op een broken link terecht komt, ben je verwezen naar een pagina die niet meer werkt, niet bestaat of is verhuisd. Dit kan voor een websitebezoeker erg vervelend zijn en ervoor zorgen dat je een hoge bounce rate op de webpagina hebt. Om de bounce rate te verlagen, is het verstandig om de 404 pagina te aan te passen naar de style van jouw website. Daarbij kan je een paar algemene links toevoegen die ervoor zorgen dat de bezoeker alsnog gemakkelijk kan doorklikken.

Oorzaak broken link

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor het ontstaan van deze links. Het kan gebeuren als er een pagina wordt verwijderd door de beheerder of dat de bezoeker de URL verkeerd invoert. Ook het aanpassen van de URL van een webpagina kan de oorzaak zijn van een 404 pagina. Het is daarom belangrijk om een redirect in te stellen op het moment dat er een wijziging is van een URL, of naar een relevante pagina te redirecten op het moment dat een pagina verwijderd moet worden.

Broken link checker

Een broken link checker is er om jouw website te controleren op gebroken links. Als je een website met veel pagina’s beheerd, is de kans groot dat er broken links in voorkomen. Het is lastig om die zelf allemaal te identificeren, vandaar dat het wordt aangeraden om gebruik te maken van een programma die automatisch alle links van jouw website doorloopt.

Een voorbeeld van een tool met een broken link checker functie is de Search Console van Google. Via deze tool krijg je verbeterpunten van je website en hoe je deze moet oplossen.