Een payment provider, wat is het?

Bijna iedereen heeft wel eens iets online gekocht. Er zijn diverse manieren om een online aankoop te betalen. Het is voor een bedrijf dan ook belangrijk dat jouw klanten kunnen betalen zoals ze dat willen. Payment providers bieden klanten een manier om online te betalen. De betaalmogelijkheden die payment providers bieden lopen uiteen, zo kan je bij de ene provider met iDEAL betalen en bij de ander met PayPal. Veel providers bieden meerdere betaalmethodes, zodat je onder andere met iDEAL, Mastercard, Visa, PayPal en nog veel meer kan betalen. Omdat er zoveel payment providers zijn, leggen we in dit blog uit wat het zijn, waar ze voor nodig zijn en waar je op moet letten.

1. Wat is een payment provider?

Een payment provider, ook wel payment service provider (PSP), wordt in het Nederlands een betaalprovider genoemd. Een payment provider voorziet online winkeliers van manieren om online te betalen. In Nederland zijn veel manieren van online betalen, er zijn veel providers. Hieronder worden een aantal van de bekendste providers beschreven met de betaalmogelijkheden die ze bieden.

  1. Adyen

Adyen is een standaard betaalmethode waarbij er op een veilige manier geld wordt overgemaakt. Het is een snelgroeiend en beursgenoteerd bedrijf. Adyen biedt onder andere de mogelijkheid om te betalen met creditcard, iDEAL, PayPal, Afterpay en Trustly.

  1. Buckaroo

Buckaroo was de eerste aanbieder van iDEAL. Later breidde het al snel uit naar direct debit en creditcard.

  1. Easy iDEAL

iDEAL is in Nederland een van de populairste betaalmogelijkheden. Easy iDEAL is een provider waarbij je uitsluitend met iDEAL kan betalen.

  1. Mollie

Mollie is een tamelijk uitgebreide payment provider. Je kunt betalen met iDEAL, maar ook creditcard, PayPal, Bancontact, SOFORT Banking en Klarna. Ook is het mogelijk om internationale transacties te voldoen.

  1. Stripe

Stripe ondersteunt verschillende online betaalmethoden, waaronder iDEAL, Bancontact, PayPal, creditcards en Bitcoin.

  1. ICEPAY

ICEPAY is een ietwat minder bekende payment provider. ICEPAY biedt klanten de mogelijkheid om een online aankoop met iDEAL, VISA, Achteraf betalen of Dankort te voldoen.

  1. European Merchant Services

European Merchant Services biedt een betaalmogelijkheid voor merchants en dat zorgt bij webshops voor een zekere flexibiliteit. Het is mogelijk om met iDEAL, creditcard, Klarna en PayPal te betalen.

2. Payment provider of via de bank?

Een payment provider is niet per se noodzakelijk, veelal kunnen online betalingen ook direct met de bank zelf geregeld worden. In de praktijk wordt er echter niet vaak gekozen om een betaling direct via de bank te treffen. De betaaltarieven van banken zijn namelijk vaak hoger dan de tarieven van payment providers. Ook zijn de payment providers gespecialiseerd in online betalingen, banken zijn dit niet, voor hen is het één van de vele werkzaamheden. Mede hierom raden wij je aan een betaalprovider in te schakelen.

Daarnaast is er nog het bijkomend voordeel dat de payment providers een zekere veiligheid bieden. Zij bezitten namelijk bepaalde beveiligingscertificaten. Door deze certificaten en autorisatie van de klant zal er dus meer veiligheid ontstaan. Het is nu namelijk aanzienlijk moeilijker voor een klant om een ‘neppe’ betaalpas te gebruiken. De winkel hoeft nu dus niet zelf de betaalmogelijkheid te beveiligen, dit doen de payment providers.

3. Waar moet je op letten?

Om een goede keuze te maken voor welke payment provider je moet kiezen, is het belangrijk dat je op een aantal dingen let. Zo wordt er in de markt onderscheidt gemaakt tussen twee soorten providers, de collecterende en normale providers. Het verschil tussen de twee is dat de collecterende partij direct van de klant incasseert. Normale providers doen dit niet zelf, maar via een partij (bijvoorbeeld iDEAL).

Verder is het ook belangrijk om rekening te houden met de kosten. De kosten verschillen namelijk behoorlijk. Bij sommige providers betaal je geen opstartkosten en maandelijkse kosten, dan betaal je per transactie. Andere providers bieden juist een maandelijks vast tarief en brengen het opstellen van een offerte bijvoorbeeld ook in rekening. Neem dus de kosten van providers in achting, ga goed na welke voordelig zijn voor jouw situatie.

4. Betaalmogelijkheden in het buitenland

Niet overal ter wereld, of zelfs in Europa, gebruiken ze dezelfde betaalmogelijkheden. je wil met je internationale webshop ook de buitenlandse klanten voorzien van geldige en makkelijke betaalopties. Zo gebruiken ze in België geen iDEAL, maar Bancontact. In Duistland is een bankoverboeking erg gangbaar. Houdt er rekening mee dat een overboeking met Duistland, wel naar een Duits rekeningnummer moet worden gestuurd.

Laat een reactie achter